Jubelbalen 2021 Helsingfors

Kära LAOSiter!

Nog gick det ingen förbi att våra kamrater i öst, Buskskyttarna, deltog på vår egen jubileumsbal 13 november. Efterföljande helg den 19 november var det dags revansch, denna gång på bortaplan i den finska huvudstaden. 6 starka och förväntansfulla LAOSiter begav sig ut på äventyr. Buskskyttarnas jubelvecka började redan på tisdagen efter hemkomsten från Lund och nådde nya till helgen. 

Fredagskvällen bestod av trerätters herrmiddag på Sveaborgs fästning. Denna gång var det ingen svensk som kapitulerade utan en mycket gemytlig tillställning i ett av kruthusen där samtliga fick bekanta sig med Buskskyttarnas traditioner. 

En av de främsta traditionerna benämns Generalens ägg och framhåller de finska soldaternas lidande. Detta genom att inmundiga och tugga ett kryddat ägg på kommando, följt av en hel snaps på nästa kommando, innan innehållet tillsammans svaldes OCH stannade i magen. Generalens ägg genomförs inför samtliga sittningar. 

Lördagens bjöd på en värdig, hedrande och stämningsfull kransnedläggning. Buskskyttarna lade sin vid hjältegravarna, invid marskalken av Finland Gustaf Mannerheims grav, och vår ordförande Felix lade en krans från LAOS på minnesmärket för saknade svenskar från vinterkriget, tillsammans med en krans från UppSjö. 

Vidare från kyrkogården stod Svenska Klubben för nästa adress. Väl där serverades en drink för mingel och följt av en synnerligen delikat tvårätters lunch. Därefter blev det tempoväxling hem till boendet för att svira om inför helgens höjdpunkt, självaste jubelbalen! 

Den LAOSala delegationen samlades för gemensam marsch mot restaurang Bank där den värdiga jubelbalen ägde rum. Hedersgäst var Sveriges försvarsattaché Kalevi Wikström som höll ett tänkvärt tal om svensk-finska relationer belyst ur både ett historiskt och nutida perspektiv. Flera tal hölls bland annat ett av LAOS ordförande där delegationen överräckte gåvor till vår brödraförening. Efter fantastisk middag fortsatte kvällen på Nylands nation på krypavstånd från balen.  

Eftersom buskskyttarna förde med sig ett kärt föremål från Lund ville vi inte vara sämre, således följde föremålet +1 med hem. Kom gärna förbi mässen och kika, den kanske inte är kvar om ett år… 

Det ska tilläggas att boende var av mycket god kvalité och var över förväntan, samtliga LAOSiter var mer än nöjda med den finska gästfriheten. Det är synnerligen smakfullt att ha bastu i sin studentlägenhet, det tar nog långt tid innan AF börjar med det. Nåväl, basta dock inte bakfull på förekommen anledning. Slut tips från coachen.

Tidig söndag begav sig delar av delegationen hemåt med ett nytt gods under armen i det mest delikata paket, medan en liten men stark efter patrull håll stången även under sill-lunchen och tackade våra värdar för mottagandet.

Att få genomföra det här utbytet är inte bara nöje, utan en tradition som sträcker sig långt bakåt till LAOS tidiga dagar tillsammans med Buskskyttarna där vänskapsbanden en gång knöts. Det är också vår lilla del i det svensk-finska relationsbyggandet. 

6 försvagade och nöjda LAOSiter återvände till Lund.

Slutsats, det här får vi ta och göra om. HURRA!

Kiitos,

Fk Fribing & Fk Lindell & ordförande Lt Adolfsson.